Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Új jelszó kérése

ÉRDEKES TÉNYEK

2015.10.26 15:11
A parfümök illatjegyei
Illatpiramis

A parfümök jellegét nem kizárólag az összetevők határozzák meg, úgy is mondhatnánk, hogy van még egy dimenziójuk, ami az idő. Az illatkompozíciók is élnek: van gyermek- vagy ifjúkoruk, van felnőtt vagy érett koruk és van öregkoruk. Egy parfüm csak akkor lehet sikeres, ha életének mindhárom szakaszában kellemes illatot áraszt.

Az illatkreációk különböző illékonyságú anyagokat tartalmaznak, tehát a készítőknek az időben is meg kell komponálniuk művüket. A könnyen illó anyagok frissek és üde jellegűek, őket érezzük először, vagyis ők alkotják az ún. fejjegyet. Amikor csak úgy magunka permetezünk ezt-azt egy gyors kipróbálás során, akkor általában csak ezt érezzük. Ezért érhetnek akár kellemetlen meglepetések is, ha csak így választunk ki és vásárolunk meg valamit.

A közepes illékonyságú anyagok alkotják a parfüm testét, amelyek akár több perccel azután jelennek meg, hogy kipermeteztük őket. Ezt nevezzük szívjegynek. Az ún. alapjegyet olyan összetevők alkotják, amelyek akár több órán keresztül is illatoznak, ők biztosítják a tartósságot. A jegyek egymásra épülnek és ezért gyakran piramisként is ábrázolják az illatokat.

Webáruház készítés