Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Új jelszó kérése

ÉRDEKES TÉNYEK

2015.11.11 14:44
Tények az emberi szaglásról
Az emberi szaglás

Hiába kerül pl. kölnivíz az orrunkba, annak jellegzetes illatát nem fogjuk érezni. A szagló érzékszervre kizárólag gáznemű anyagok vannak hatással. A szaglás aktív érzékelés, csak akkor érzünk szagokat, ha lélegzünk, vagy szimatolunk. Ha visszatartjuk a lélegzetünket, akkor – bár az illatot „hordozó” levegő bekerül az orrunkba, mégsem érezzük azt.

A melegben a szagmolekulák mozgása felgyorsul és ezért erősebben ingerlik érzékeinket. Ezért illatosabb a meleg étel, vagy ezért van intenzívebb illata a virágoknak a melegebb időjárási viszonyok esetében.

Mindenkinek vannak kedvenc illatai, de ez egyes illatok iránti vonzalom az életkorral is változik. A kisgyermekek például nagyon vonzódnak az édeskés gyümölcsillatokhoz. Ezt a gyártók ki is használják, nem véletlenül forgalmaznak eperszagú radírt, színes ceruzát, műanyag játékokat, nem beszélve a vitaminokról és kanalas orvosságokról. Ráadásul minél fiatalabbak vagyunk, annál jobban érzékeljük a szagokat. A kisgyermekek jóval kisebb koncentrációjú illatanyagokat is megérkeznek, mint a felnőttek.

Kamaszkorunkra az édes iránti érdeklődésünket felváltja a zsírosabb, nehezebb illatok kedvelése, mint a szantálfa és a pézsma. Később a friss, citrusos és vaníliás akkordok szerepe nő meg. Az aromásabb, fanyarabb, a „zöld”, vagy például a fougére jellegű illatok értékeléséhez már általában érettebbnek kell lennünk. A dezodorok, parfümök és más illatanyagok tervezésénél tehát az sem utolsó szempont, hogy milyen korosztály számára készülnek.

Azt sem árt tudnunk, hogyha egy bizonyos szaganyagot folyamatosan és hosszútávon "adagolunk" akkor megszokjuk és tovább nem érzékeljük. Ez abból adódik, hogy a szagló receptorok egyszerűen telítődnek vele és szünetre van szükség ahhoz, hogy újra érezzük. Viszont mások nagyon is jól érzékelik a minket körülvevő illatfelhőt, ha belépünk a szobába. Ezért vigyázzunk a "túladagolásra" az általunk hosszabb ideje használt parfüm esetében!

Webáruház készítés