Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Új jelszó kérése

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK PARFÜMÖKRŐL

Mi a parfüm?

A parfüm alkoholban oldott, különböző illatú gyorsan illó anyagok elegye, amely az illatát szobahőmérsékleten át tudja adni a levegőnek. Általában valamennyi illatot hajlamosak vagyunk parfümnek nevezni,  a szakemberek azonban a higítás mértéke szerint megkülönböztetik azkat. A parfüm az a kivonat, amely az oldószerben a legnagyobb arányban tartalmazza az illateszenciát.

 

Mi a különbség a parfüm, az Eau de Parfum (EdP), az Eau de Toilette (EdT) és az Eau de Cologne (EdC)között?

A parfüm az a kivonat, amely az oldószerben a legnagyobb arányban tartalmazza az illateszenciát. A kölni (Eau de Cologne - EdC) az a legkisebb illatszer koncentráció, amely még jellegzetes, hosszan tartó hatást biztosít. Az Eau de Parfum (EdP) és az Eau de Toilette (EdT) a parfüm és a kölni közötti koncentráció. Az alkoholfok egyenes arányban áll az illatanyagok koncentrációjával: minél kisebb arányban van jelen az illateszencia, annál alacsonyabb az alkoholtartalma is.

 

Kivonat

vagy parfüm

Illateszencia

koncentrációja

Alkoholfok

Tartósság

Parfum 15-30 % 90-96 ~ 6 óra
Eau de Parfum 8-15 % 85-90 3-5 óra
Eau de Toilette 4 - 8 % ~80 2-4 óra
Eau de Cologne 3 - 5 % ~70 2-3 óra
Splash Cologne 1 - 3 % 50-70 1-2 óra
After Shave 1 - 3 % 50-70 2-3 óra

 

Jobbak-e a természetes alapanyagú illatok, mint a szintetkus anyagokból állók?

A válasz egyértelműen nem.  Nem ezen múlik. A szintetikus anyagok között is vannak méregdrágák. Egy illat attól jó, ha a kompozíció harmónikus. A parfümkészítők számára minden anyag egyformán értékes és hasznos lehet a kompozíció létrehozásának szempontjából. A laikusok pedig nem is tudnak különbséget tenni az illatok között az alkotóelemek eredetét illetően.

 

Léteznek-e erotizáló hatású parfümök?

A válasz igen és nem. Úgy mint egy afrodíziákum egyik parfüm sem működik, tehát ilyen értelemben a válasz nem. Ugyanakkor egy vonzó egyéniségű személy kellemes illatát erotikusnak érezzük. Az illatanyagok tekintetében pedig általában annál érzékibb, erotikusabb egy parfüm, minél nehezebb és melegebb. A frissebb, pezsdítőbb és könnyebb illatok kevésbé teremtenek intimitást és ezeket az emberek többsége kevésbé találja erotikusnak.

 

Miért nem érezzük egy idő után a saját parfümünket?

Az átlagos szaglóképességgel rendelkező emberek számára a szagok felismeréséhez viszonylag nagy koncentrációra van szüksége az adott illatanyagból. Még ekkor is aktív tevékenységre van szükség, részben mozgatnunk kell a levegőt az orrunkban, vagyis "szimatolnunk" kell, másrészt tudatosan oda is kell figyelnünk. A légzés természetes folyamata nem ilyen, így az illatot bizonyos idő elteltével nem érezzük. Ráadásul ha egy bizonyos szaganyagot folyamatosan és hosszútávon "adagolunk" akkor megszokjuk és tovább nem érzékeljük. Ez abból adódik, hogy a szagló receptorok egyszerűen telítődnek vele és szünetre van szükség ahhoz, hogy újra érezzük. Viszont mások nagyon is jól érzékelik a minket körülvevő illatfelhőt, ha belépünk a szobába. Ezért vigyázzunk a "túladagolásra" az általunk hosszabb ideje használt parfüm esetében!

Webáruház készítés