Új Jelszó Kérése

KÜLÖNLEGES PARFÜM ÖSSZETEVŐK

AGARFA

Az agarfa (vagy agar) egy gyantás faanyag, amely az Aquilaria malaccensis fa belsejében található. Ez a speciális fafajta - amelynek élőhelye igencsak csökken - többnyire Dél-kelet Ázsiában (Indiában, Indonéziában, Bangladesben, Laoszban, Mianmarban, a Fülöp-szigeteken és Thaiföldön) őshonos. Az egészséges fa belseje (gesztje) világos, de ha egy speciális gombaféle megfertőzi, akkor ellenanyagként egy gyantás anyagot választ ki. A sűrű és sötét színű gyanta átitatja a fa belsejét, amit az ősi kultúrák tömjénként használtak, a modern parfümipar pedig  illatanyagként tekint rá.

AMBRETTE MAGVAK

A magvak az Abelmoshus moschatus növényből származnak, amely az általunk ismert hibiszkuszhoz hasonlít legjobban és egy évelő mályvaféle. Közeli rokonságban áll az Európában - így nálunk is - gyakori pézsmamályvával. A magvak édeskés-virágos illata kísértetiesen hasonlít a pézsmához, innen ered a neve is. Régebben igen gyakori összetevője volt a parfümöknek, de manapság az ára miatt inkább szintetikus anyagokkal helyettesítik.

BENZOÉ (BENZOIN)

A benzoé vagy benzoé-gyanta Délkelet-Ázsiában honos fafajták kérgéből nyernek. A viaszhoz hasonló nagyon kellemes illatú anyagot nem csak a saját aromája miatt használja a parfümipar, hanem azért is mert megköti és csak lassan bocsátja ki a hozzáadott más illatanyagokat. A füstölőknek is kedvelt alapanyaga.

BUBINGA FA

A bubinga fa a Guibourtia nemzetségbe tartozó fafajták legismertebb tagja. A belőle származó faanyag kimondottan luxus terméknek számít. Gyakori alapanyaga a hárfáknak és basszus gitároknak. A kortárs iparművészek keze alatt egyedi kivitelű luxus bútorok is készülnek belőle. Az illatanyaga krémesen lágy, de mégis férfias aroma.

GUAJAKFA

A guajakfa a kereskedelmi forgalomban kapható legkeményebb faanyag, a Guaiacum nemzetséghez tartozó fafajokból nyerik. Tulajdonképpen nem más, mint ezen fafajtáknak az ún. gesztje, tehát a fa belső része. Az élet fájaként is ismeretes, mivel elterjedt gyógyszer alapanyag. Bár magának a fának is balzsamos illata van, a parfümök alapanyagaként a fa gyantája használatos.

KASMÍRFA

A kasmírfa a neve ellenére nem egy növény. Általában a cashmere tree fordításaként jelenik meg a parfüm összetevők között, de valójában a cashmeran nevű szintetikus illatanyagról van szó. Nevét a kasmír bársonyos tapintása ihlette. Rendkívül összetett aromáról van szó, amelyet általába a parfümök alapillata tartalmaz. A fűszeres, gyümölcsös, ciprusos (fás) és vaníliás illatjegyek keveréke mélységet és érzékiséget ad az illatkompozícióknak.

HELIOTROPE

A Heliotropium apró, élénk színű virágocskákat hozó évelő növény. A neve a "nap" és a "forgás" görög szavakból adódik, ezért a magyar fordításokban sokszor tévesen a napraforgóval azonosítják. Magyarul azonban "kunkor" a neve ennek a növényféleségnek. Illata a vaníliához hasonlít, enyhe mandulás árnyalattal, ami nagyon alkalmas a kényeztető atmoszféra megteremtésére.

KUMARIN

A kumarin (coumarin) egy mesterséges anyag, amely nevét a tonkabab francia neve (coumarou) alapján kapta, amelyből elsőként vonták ki természetes összetevőként. Természetes változatban a tonkababon kívül például a fahéjfélékben, az orvosi somkóróban, a lestyánban és a szagos mügében fordul elő. Illata fahéjas, vaníliás, de érezni benne a frissen kaszált széna illatát is.  Gyakori összetevője a parfümöknek. (Lásd még: tonkabab)

LABDANUM

A labdanum egy nyúlós gyantaféle, amelyet a balzsamos szuhar (Cistus ladanifer) növény ágacskáiból, gallyaiból nyernek ki. Használják gyógyászati célokra is, de főképpen a parfümkészítés egyik alapanyagaként. Illata - amely nagyon gazdag és összetett - nagyon hasonló a szürke ámbrához, ezért értékes.

MOEPEL AKKORD

Az illatösszetevő elsőként a Dolce & Gabbana Pour Homme Intenso illatában jelent meg először. A Sideroxylon Inerme (angolul - Milkwood tree, magyarul - Vasfa) fa virágából és leveléből kinyert anyag virágos-balzsamos illatú, egy kevéske mézes árnyalattal.

NEROLI

A neroli vagy neroli olaj a keserű narancs, vagy másképpen szevillai narancs virágából kinyert olaj. Az illata mézesen édeskés, mégis van benne egyfajta zöldes, fűszeres, mondhatni fémes jegy. Gyakran keverik össze a narancsvirág olajjal, amellynek édeskésebb és gyümölcsösebb illata van. A keveredésre az ad okot, hogy mindkét olaj alapanyaga ugyanaz a virág, csak az olaj készítésének technológiája nem ugyanaz.

PACSULI

Talán sokakat meglep, de a pacsuli nem a gyenge minőségű, sőt büdös parfüm szinonímája. A pacsuli a mentafélék családjába tartozó bokorszerű növény. Ázsia trópusi éghajlatú részein őshonos, de nagyon sok helyen termesztik is már. A leveleket többnyire először megszárítják és ezután desztillálják. Nagyon ritkán a friss levelekből nyerik a pacsuli olajat a magasabb minőség érdekében. A 18. és 19. században a selyemkereskedők arra használták, hogy a molyokat távol tartsák a drága kelmétől a hosszú úton.

POMAROSE

A pomarose egy nagyhatású illatanyag, amely a természetben nem fordul elő. Erőteljesen gyümölcsös-rózsás illata van, árnyalatnyi alma, szilva és mazsola akkorddal. A parfümiparban széles körben alkalmazzák.

RÓZSABORS

A perui borsfa nem áll rendszertani rokonságban a feketeborsot adó trópusi bors cserjével. A Dél-Amerikában honos növény inkább a szomorúfűzre emlékeztet, amelynek leveleit elmorzsolva a borsra emlékeztető illatot áraszt. Termése a rózsabors, amelyet inkább csak díszítésre érdemes használni, mert az íze nagyon gyenge és inkább a borókabogyóre emlékeztet, és egyáltalán nem erős. A nálunk fűszerként használt piros színű rózsabors nem Peruból, hanem valószínűleg Reunion szigetéről származik, ahol nagyüzemi módszerekkel termesztik. A rózsabors illóolaj tartalma kb. 3-5  % és ez az illóolaj kedvelt alapanyaga a parfümkészítőknek.

SZÜRKE ÁMBRA

A szürke ámbra (ambergris) az ámbráscetek fejében található érdekes szervben képződik. A szerv nevének félrefordítása miatt gyakran a cet megszilárdult spermájaként emlegetik. A tudósok azt feltételezik, hogy a szerv hasonlóan működik a halak úszóhólyagjához és a rendkívüli mélységekbe való lemerülést segíti. A lemerülés során ugyanis hideg víz kerül bele és a benne található viaszhoz hasonló folyadék ezért megszilárdul és megnő a sűrűsége. Egy másik elmélet szerint az állat tájékozódásában van szerepe, egyfajta echolokátorként. Az ámbra nagyon gyakori alapanyaga a parfümkészítésnek, azonban manapság szintetikus úton állítanak elő hasonló illatú összetevőt.

TIARÉ VIRÁG

A tiaré virág vagy másnéven tahiti gardénia (Gardenia taitensis) Tahiti szimbóluma. Az örökzöld trópusi cserje nagy, krémfehér virágokat hoz, amelyeknek roppant kellemes illata van. A közismert Monoi Tahiti olaj készítésekor a tiaré virágot kókuszolajban áztatják. Parfüm készítésére csak viszonylag ritkán használják, mivel rendkívül drága.

TONKABAB

A tonkabab a egy Közép- és Dél-Amerikában őshonos fafajta (Dipteryx Odorata, magyarul tonkafa vagy kumarufa) termésének a magja. Nagyon összetett az illata, általában a vanília helyettesítésére használják, de a fahéj, a szegfűszeg, a keserű mandula, illetve a dohány aromája is kiérződik belőle. Régebben a dohányiparban is használták, de manapság a parfümkészítésben van kiemelkedő szerepe. Az utóbbi időkben a konyhákba is eljut, főképpen desszertek ízesítése végett. Kumarin tartalma miatt az étkezési célú hasznosításával kapcsolatban megoszlanak a vélemények. (Lásd még: kumarin)

VETIVER

A vetiver egy indiai fűféle, amelynek a gyökereit használják az illóolaj kinyerésére. Az illóolajnak gyógy- és bőrápoló hatása is ismeretes, de a parfüm készítésnek is gyakori alapanyaga. Habár töményen állítólag nem túl kellemes az illata, a parfümök alapjegyében kimondottan finom, kissé füstös föld aroma melegséget, nyugalmat áraszt és kellőképpen tartós is. Sokan párologtatóba, vagy helyileg izom- és ízületi fájdalmak csökkentésére is alkalmazzák.

Webáruház készítés