Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Új jelszó kérése

KÜLÖNLEGES PARFÜM ÖSSZETEVŐK

AGARFA

Az agarfa (vagy agar) egy gyantás faanyag, amely az Aquilaria malaccensis fa belsejében található. Ez a speciális fafajta - amelynek élőhelye igencsak csökken - többnyire Dél-kelet Ázsiában (Indiában, Indonéziában, Bangladesben, Laoszban, Mianmarban, a Fülöp-szigeteken és Thaiföldön) őshonos. Az egészséges fa belseje (gesztje) világos, de ha egy speciális gombaféle megfertőzi, akkor ellenanyagként egy gyantás anyagot választ ki. A sűrű és sötét színű gyanta átitatja a fa belsejét, amit az ősi kultúrák tömjénként használtak, a modern parfümipar pedig  illatanyagként tekint rá.

AMBRETTE MAGVAK

A magvak az Abelmoshus moschatus növényből származnak, amely az általunk ismert hibiszkuszhoz hasonlít legjobban és egy évelő mályvaféle. Közeli rokonságban áll az Európában - így nálunk is - gyakori pézsmamályvával. A magvak édeskés-virágos illata kísértetiesen hasonlít a pézsmához, innen ered a neve is. Régebben igen gyakori összetevője volt a parfümöknek, de manapság az ára miatt inkább szintetikus anyagokkal helyettesítik.

BENZOÉ (BENZOIN)

A benzoé vagy benzoé-gyanta Délkelet-Ázsiában honos fafajták kérgéből nyernek. A viaszhoz hasonló nagyon kellemes illatú anyagot nem csak a saját aromája miatt használja a parfümipar, hanem azért is mert megköti és csak lassan bocsátja ki a hozzáadott más illatanyagokat. A füstölőknek is kedvelt alapanyaga.

BUBINGA FA

A bubinga fa a Guibourtia nemzetségbe tartozó fafajták legismertebb tagja. A belőle származó faanyag kimondottan luxus terméknek számít. Gyakori alapanyaga a hárfáknak és basszus gitároknak. A kortárs iparművészek keze alatt egyedi kivitelű luxus bútorok is készülnek belőle. Az illatanyaga krémesen lágy, de mégis férfias aroma.

GUAJAKFA

A guajakfa a kereskedelmi forgalomban kapható legkeményebb faanyag, a Guaiacum nemzetséghez tartozó fafajokból nyerik. Tulajdonképpen nem más, mint ezen fafajtáknak az ún. gesztje, tehát a fa belső része. Az élet fájaként is ismeretes, mivel elterjedt gyógyszer alapanyag. Bár magának a fának is balzsamos illata van, a parfümök alapanyagaként a fa gyantája használatos.

KASMÍRFA

A kasmírfa a neve ellenére nem egy növény. Általában a cashmere tree fordításaként jelenik meg a parfüm összetevők között, de valójában a cashmeran nevű szintetikus illatanyagról van szó. Nevét a kasmír bársonyos tapintása ihlette. Rendkívül összetett aromáról van szó, amelyet általába a parfümök alapillata tartalmaz. A fűszeres, gyümölcsös, ciprusos (fás) és vaníliás illatjegyek keveréke mélységet és érzékiséget ad az illatkompozícióknak.

HELIOTROPE

A Heliotropium apró, élénk színű virágocskákat hozó évelő növény. A neve a "nap" és a "forgás" görög szavakból adódik, ezért a magyar fordításokban sokszor tévesen a napraforgóval azonosítják. Magyarul azonban "kunkor" a neve ennek a növényféleségnek. Illata a vaníliához hasonlít, enyhe mandulás árnyalattal, ami nagyon alkalmas a kényeztető atmoszféra megteremtésére.

KUMARIN

A kumarin (coumarin) egy mesterséges anyag, amely nevét a tonkabab francia neve (coumarou) alapján kapta, amelyből elsőként vonták ki természetes összetevőként. Természetes változatban a tonkababon kívül például a fahéjfélékben, az orvosi somkóróban, a lestyánban és a szagos mügében fordul elő. Illata fahéjas, vaníliás, de érezni benne a frissen kaszált széna illatát is.  Gyakori összetevője a parfümöknek. (Lásd még: tonkabab)

LABDANUM

A labdanum egy nyúlós gyantaféle, amelyet a balzsamos szuhar (Cistus ladanifer) növény ágacskáiból, gallyaiból nyernek ki. Használják gyógyászati célokra is, de főképpen a parfümkészítés egyik alapanyagaként. Illata - amely nagyon gazdag és összetett - nagyon hasonló a szürke ámbrához, ezért értékes.

MOEPEL AKKORD

Az illatösszetevő elsőként a Dolce & Gabbana Pour Homme Intenso illatában jelent meg először. A Sideroxylon Inerme (angolul - Milkwood tree, magyarul - Vasfa) fa virágából és leveléből kinyert anyag virágos-balzsamos illatú, egy kevéske mézes árnyalattal.

NEROLI

A neroli vagy neroli olaj a keserű narancs, vagy másképpen szevillai narancs virágából kinyert olaj. Az illata mézesen édeskés, mégis van benne egyfajta zöldes, fűszeres, mondhatni fémes jegy. Gyakran keverik össze a narancsvirág olajjal, amellynek édeskésebb és gyümölcsösebb illata van. A keveredésre az ad okot, hogy mindkét olaj alapanyaga ugyanaz a virág, csak az olaj készítésének technológiája nem ugyanaz.

PACSULI

Talán sokakat meglep, de a pacsuli nem a gyenge minőségű, sőt büdös parfüm szinonímája. A pacsuli a mentafélék családjába tartozó bokorszerű növény. Ázsia trópusi éghajlatú részein őshonos, de nagyon sok helyen termesztik is már. A leveleket többnyire először megszárítják és ezután desztillálják. Nagyon ritkán a friss levelekből nyerik a pacsuli olajat a magasabb minőség érdekében. A 18. és 19. században a selyemkereskedők arra használták, hogy a molyokat távol tartsák a drága kelmétől a hosszú úton.

POMAROSE

A pomarose egy nagyhatású illatanyag, amely a természetben nem fordul elő. Erőteljesen gyümölcsös-rózsás illata van, árnyalatnyi alma, szilva és mazsola akkorddal. A parfümiparban széles körben alkalmazzák.

RÓZSABORS

A perui borsfa nem áll rendszertani rokonságban a feketeborsot adó trópusi bors cserjével. A Dél-Amerikában honos növény inkább a szomorúfűzre emlékeztet, amelynek leveleit elmorzsolva a borsra emlékeztető illatot áraszt. Termése a rózsabors, amelyet inkább csak díszítésre érdemes használni, mert az íze nagyon gyenge és inkább a borókabogyóre emlékeztet, és egyáltalán nem erős. A nálunk fűszerként használt piros színű rózsabors nem Peruból, hanem valószínűleg Reunion szigetéről származik, ahol nagyüzemi módszerekkel termesztik. A rózsabors illóolaj tartalma kb. 3-5  % és ez az illóolaj kedvelt alapanyaga a parfümkészítőknek.

SZÜRKE ÁMBRA

A szürke ámbra (ambergris) az ámbráscetek fejében található érdekes szervben képződik. A szerv nevének félrefordítása miatt gyakran a cet megszilárdult spermájaként emlegetik. A tudósok azt feltételezik, hogy a szerv hasonlóan működik a halak úszóhólyagjához és a rendkívüli mélységekbe való lemerülést segíti. A lemerülés során ugyanis hideg víz kerül bele és a benne található viaszhoz hasonló folyadék ezért megszilárdul és megnő a sűrűsége. Egy másik elmélet szerint az állat tájékozódásában van szerepe, egyfajta echolokátorként. Az ámbra nagyon gyakori alapanyaga a parfümkészítésnek, azonban manapság szintetikus úton állítanak elő hasonló illatú összetevőt.

TIARÉ VIRÁG

A tiaré virág vagy másnéven tahiti gardénia (Gardenia taitensis) Tahiti szimbóluma. Az örökzöld trópusi cserje nagy, krémfehér virágokat hoz, amelyeknek roppant kellemes illata van. A közismert Monoi Tahiti olaj készítésekor a tiaré virágot kókuszolajban áztatják. Parfüm készítésére csak viszonylag ritkán használják, mivel rendkívül drága.

TONKABAB

A tonkabab a egy Közép- és Dél-Amerikában őshonos fafajta (Dipteryx Odorata, magyarul tonkafa vagy kumarufa) termésének a magja. Nagyon összetett az illata, általában a vanília helyettesítésére használják, de a fahéj, a szegfűszeg, a keserű mandula, illetve a dohány aromája is kiérződik belőle. Régebben a dohányiparban is használták, de manapság a parfümkészítésben van kiemelkedő szerepe. Az utóbbi időkben a konyhákba is eljut, főképpen desszertek ízesítése végett. Kumarin tartalma miatt az étkezési célú hasznosításával kapcsolatban megoszlanak a vélemények. (Lásd még: kumarin)

VETIVER

A vetiver egy indiai fűféle, amelynek a gyökereit használják az illóolaj kinyerésére. Az illóolajnak gyógy- és bőrápoló hatása is ismeretes, de a parfüm készítésnek is gyakori alapanyaga. Habár töményen állítólag nem túl kellemes az illata, a parfümök alapjegyében kimondottan finom, kissé füstös föld aroma melegséget, nyugalmat áraszt és kellőképpen tartós is. Sokan párologtatóba, vagy helyileg izom- és ízületi fájdalmak csökkentésére is alkalmazzák.

Webáruház készítés